Gebelikte Depresyon

Depresyon veya panik atağı gibi rahatsızlıklar kadınlarda çok daha fazladır. Özellikle de 25- 45 yaşlar arasında da daha yoğunlaşır. Ancak bu yaşlar genel olarak üreme yani çocuk yapma dönemidir.

Çocuk doğurmak birçok kadın için dünyadaki en önemli olaydır. Adeta varoluş nedeni gibi mutlaka ulaşılması başarılması gereken bir adımdır. Bu değer yargıları adeta bir enjektör ile tüm kadınların kafalarına zerkedilmiş gibi hemen herkeste bulunmaktadır.

Ancak çocukluk çağlarından itibaren hayali kurulan gebelik her zaman her şey yolunda gitmeyebilir. Gebelik döneminde artılar ve eksiler bir aradadır. Hedeflenen bir şeyin yani gebe kalmanın başarılması önemli bir artıdır. Kadın herkese karşı üretkenliğini kanıtlamış oluyor. Gebelere karşı herkes daha kibar ve anlayışlı davranır. Kaynanası veya görümcesi onu sinir etmekten kaçınır. Kocası da onu üzmemeye çalışır.

Ancak bu arada gebe kadının psikolojisini etkileyebilecek birçok neden de vardır. Acaba normal ve sağlıklı bir doğum yapabilecek mi? Vücudu tekrar eski haline gelecek mi?
Ya işini veya kocasını kaybederse...

İşte bu olumlu ve olumsuz düşünceler ile birarada uğraşan kadınların bir kısmı ek olarak çeşitli psikiyatrik rahatsızlıklar içine girebilir. Yani daha önce şizofreni, bipolar bozukluk veya depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar yaşamış olan kadınlarda gebelik döneminde alevlenmelere rastlanabilir.

Özellikle de gebe kalınca birçok kadın karnındaki bebeğe zararı olmasın diye kullandığı ilaçları kendiliğinden kesebiliyor. Bu durumda da gebelik döneminde ciddi ruhsal rahatsızlıklara rastlanabiliyor.

Tabii ki doğru olanı gebe kalmadan önce psikiyatrist ile görüşülmesidir.
Sağdan soldan konu komşudan aldığınız tavsiyeler ile tedaviyi kesmek hem kendiniz hem de çocuğunuz için çok tehlikeli olabilir. Gebelik döneminde hem psikiyatristiniz hem de kadın hastalıkları uzmanınız ile yakın bir ilişki içinde olmalısınız.
Eski zamanlarda gebelik döneminde psikiyatri ilaçları hemen hiç kullanılmamaya çalışılırdı. Hala da bazı ilaçların prospektüslerinde bu yönde uyarılar vardır. Ancak günümüzde bilim çok hızlı gelişiyor.

Eski zamanların aksine artık gebelik döneminde her ilaç rahatça gelişi güzel kullanılmaz. Doğrusu hasta, hasta yakını ve psikiyatristin "kar zarar hesabı" yaparak beraberce karar vermesidir.

Örneğin gebelik döneminde psikotik, manik bir alevlenme sonucunda kadın kendisine veya bebeğe zarar verebilir. Bu dönemde intihar ciddi bir sorundur.

Son olarak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) belirlediği şekilde ilaçların gebelik döneminde kullanılmasındaki risk sınıflandırması vardır. Yani bir ilacın ne kadar güvenilir veya riskli olduğu belirtilmiştir. Ama bu internet üzerinden araştırma yapmaya eğilimli hasta yakınlarından uzak durulması yararlıdır.Tabii ki psikiyatrist ile kadın hastalıkları uzmanı işbirliği içinde olmalıdır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

depresyon-tedavisinde-ilac-kullanimi
Depresyon Tedavisinde İlaç Kullanımı

Depresyon, insan beyninde bulunan bazı kimyasal maddelerin -nörotransmitter- dengesin…

Devamını Oku
depresyon-belirtileri-nelerdir
Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Üzüntü, moral bozukluğu, dertli, neşesiz, sinirli ve tükenmiş gibi hissetmek. Ancak b…

Devamını Oku
depresyon-tedavisinde-psikoterapinin-yeri
Depresyon Tedavisinde Psikoterapinin Yeri

Depresyonda, beynimizdeki bazı kimyasal maddelerin -nörotransmitler- düzeltilmesi ger…

Devamını Oku