Dünürcüler vardı, mahallede herkesle arası iyi olan ve her şeyden haberi olan kişilerdi bunlar. Gençleri ve aileleri birbirine yakıştırırsa aracı olur, her iki aileyi birbirine anlatır, aileleri dünür yapmaya çalışırdı. Ayrıca gençleri de kendisi tanıştırırdı.
Eğer her şey yolundaysa kız isteme dahil her şeyin içinde olur ve sorunlarda da aracılık ederlerdi. Daha sonra evli çiftin arasında bir problem çıkarsa da ilk dünürcüye haber verilirdi. Dünürcü de sorumluluğu gereği hemen soluğu bu evli çiftin kapısında alırdı.
Kapıyı çalıp içeri girince çiftin karşısına çıkar şu soruyu sorardı. "Senin geçinmeye niyetin var mı? Varsa konuşalım, yoksa hiç konuşmayalım" der önce niyetlerini anlamaya çalışırdı.
Eğer geçinmeye niyetiniz yoksa kadın erkek ilişkisi dünyanın en zor ilişkisi olabilir. İki farklı mizaç, iki farklı beklenti, iki farklı yaşanmışlık, iki farklı ailenin büyüttüğü çocuklar.
Hadi hepsi oldu da iki farklı cinsiyet; biri kadın biri erkek ve farklı yollara gitmekte olan iki değişik hormonal yapı. Bu kadar farklılık arasında bir arada olup problem yaşamamak mümkün değil.
Yeter ki geçinmeye niyetiniz olsun. Eğer niyetiniz varsa Uzm. Psikolog Ferhan Bıçakçılar tüm halkımız için mükemmel bir kitap yazmış.
Önsözünden alıntı yaptığım bu kitap evlilik yaşamı ile ilgili sorunları ve çözümleri ele almıştır.
Psikodrama ve kognitif terapi alanlarında özel eğitimi olan psikoterapist Ferhan Bıçakçılar senelerdir yaşadığı aile danışmanlığı deneyimlerini de başarı ile aktarmıştır.
Günümüzde yirminci yüzyılda evlilik yaşamı ile ilgili hiçbir çatışması, hiçbir sorunu olmamış olan insan sanırım yoktur.
Herkesin az veya çok, küçük veya büyük şöyle yada böyle çeşitli evlilik sorunları yaşaması son derece normaldir. Tabii ki evlilik sorunlarının radikal bir çözümü de boşanmadır.
Ancak boşanmaya başvurmadan önce acaba sorunların çözümü olabilir mi? Elbette birçok zaman olabilir. İşte bu kitap da evlilikteki olası çatışma ve sorunların nasıl ele alınması gerektiği ile ilgilidir.
Herkese özellikle tavsiye ederim.